ponedeljek, 14. april 2014

Vrt je prostor za uresničevanje domišljije

Imeti lasten vrt je nekaj zelo lepega, še posebej, če imamo radi naravo in radi ustvarjamo. Vsekakor pa je breme za vse tiste, ki jim delo v vrtu ne diši. Vrt namreč ves čas zahteva pozornost. V vrtu lahko uresničujemo domišljijo.

Vrt je mešanica naše domišljije, rastlin in različnih vrtnih elementov. Medsebojno jih kombiniramo in ustvarjamo pisane podobe in vzorce. Pisane rože poskrbijo za barvitost okrasnega vrta medtem ko bodo zeleni grmi in drevesa poskrbeli za kuliso. Vrt lahko oblikujemo v različnih oblikovnih stilih, ki so nekateri zgodovinski, drugi pa izvirajo iz različnih okolij.

Če imamo družino je pomembno, da v vrtu najdejo svoj kotiček vsi družinski člani. Poskrbimo za vrtno mizo in stole, da se bomo družili po vrtu pa lahko namestimo igrala za otroke. V družinskem vrtu ne sme manjkati tudi zelenjavni vrt, kjer bomo pridelovali svežo zelenjavo in posadimo vsaj eno sadno drevo, da bomo imeli jeseni nekaj svežih domačih sadežev. Če je mogoče posadimo sadnih dreves več, otroci pa bodo zagotovo veseli velike češnje, ki bo spomladi lepo cvetela, poleti pa rodila sladke češnje. Če radi pečemo na žaru, je vrtni kamin prava izbira.

Če smo spretni, lahko oblikujemo različne tematske vrtove. Ljubitelji doma pridelane zelenjave se bodo zagotovo odločili za kmečki ali rustikalni vrt. Zanj je značilno, da prevladuje zelenjava in domače cvetoče rastline. Takšen vrt je lahko večji del leta vir domače zelenjave. Bolj romantično navdahnjeni pa se bodo zagotovo odločili za romantični vrt. To je vrt, kjer prevladujejo skriti kotički in prijetne vonjave cvetja. Dišeče vrtnice so najpogostejše prebivalke teh vrtov. Romantični vrtovi nudijo veliko intime in v njih se z lahkoto sprostimo. Ljubitelji narave se bodo zagotovo odločili za naravni vrt, ki v veliki meri posnema naravo: travnike, gozdni rob, obrobje potokov in drugo. V takšen vrt se bodo naselile različne živali in »divje« rastline. Čeprav je mogoče na pravi pogled videti, da je naravni vrt povsem prepuščen sam sebi, pa ni tako. Vsak del je dobro premišljen.

Imeti in ustvarjati lasten vrt je zelo prijeten konjiček, ki bo zapolnil velik del prostega časa. Dobra lastnost je, da se vrta nikoli ne naveličamo, se ves čas spreminja in v njem lahko uživajo vsi člani družine.

Ni komentarjev:

Objavite komentar