sobota, 5. marec 2016

Luna in njen vpliv na vrt

Luna me je vedno navduševala. Nebesno telo, ki je del vedno spreminjajoče se slike našega neba. Njen 28 dnevni cikel skrbi, da je vsak pogled na nebo drugačen. Vedno sem se spraševal, ali ima vpliv na ljudi, rastline in živali. Glede na lastna opažanja bi rekel, da zagotovo.

Vpliv lune na vrtne rastline je zagotovo velik. Ljubiteljski vrtnarji poznamo koledar Marie Thun, ki nam sporoča, kdaj naj kaj počnemo na vrtu in česa ob določenih dnevih ne smemo. Tudi sam sem malo po literaturi brskal, kakšen je vpliv lune na rastline in bi lahko rekel nekako takole.

Polna luna


Polna luna vleče rastlinske sokove proti vrhu in se shranjujejo v brstih, cvetovih, listih in plodovih. Zato je ta čas najbolj primeren za obiranje listov in plodov.

Luna se tanjša

Privlek sokov navzgor se zmanjšuje, zato se sokovi kopičijo v koreninah. To obdobje je primerno za obrezovanje in za sejanje rastlin, pri katerih uporabljamo korenine (npr. korenček).

Prazna luna

Privlek sokov s strani lune je skoraj ničen. Zato se zberejo v spodnjem delu rastlin – v korenih, gomoljih in koreninah. Zaradi tega je to obdobje najbolj primerno za nabiranje teh plodov.

Luna se debeli

V tem obdobju se privlek sokov s strani lune povečuje. Posledično se ti začnejo počasi zbirati v listih in plodovih. Zato je to obdobje zelo primerno za sejanje zelenjave, pri kateri nabiramo nadzemne dele.

Ni komentarjev:

Objavite komentar